Zeldzaam. Komt verspreid en lokaal voor op de zandgronden in het binnenland en in de duinen; elders af en toe een waarneming. RL: kwetsbaar.
Voorvleugellengte: 13-15 mm. De markante tekening en de purperachtige tint op de bruinachtige voorvleugel zijn kenmerkend. Opvallend zijn de witachtig omrande niervlek die de vorm heeft van een oor en het licht gekleurde gedeelte bij de vleugelpunt met de scherpe pijlvormige punten die tot in de franje uitsteken. In het wortelveld bevindt zich een lange, naar buiten wijd uitlopende en aan het eind gespleten wigvormige strook, met daarnaast een zwartachtige wortelstreep. De achtervleugel is bruinachtig.
Begin mei-eind augustus in twee generaties; heel soms een partiële derde generatie in september-oktober. De vlinders komen zowel op licht als op smeer en bezoeken bloemen; soms zijn ze ook overdag actief.
Rups: juni-september. De rups is zowel ´s nachts als overdag actief. De soort overwintert als pop in de grond. Verpopping kan mogelijk ook in een spinsel op de plant plaatsvinden.
Sint-janskruid en hokjespeul.
Gebieden met warme open droge, vaak verstoorde grond, zoals paden in heidegebieden, wegbermen en spoordijken.
Zeldzaam. Komt verspreid en lokaal voor op de zandgronden in het binnenland en in de duinen; elders af en toe een waarneming. RL: kwetsbaar.
Zeldzaam in Vlaanderen. Wijdverbreid ten oosten van de lijn Antwerpen-Brussel, zeer zeldzaam in Oost-Vlaanderen en afwezig in West-Vlaanderen. In Wallonië wijdverbreid ten zuiden van Samber en Maas.
Europa met uitzondering van enige gebieden bij de Middellandse Zee. Naar het zuiden tot Noord-Spanje, Zuid-Frankrijk, Noord-Italië en de Balkan (zonder Griekenland). Naar het noorden tot Zuid-Engeland en Midden-Scandinavië. Naar het oosten Klein-Azië, de Kaukasus en Midden-Azië tot de Grote Oceaan (Sachalin, de Koerilen, Korea, Japan)
De tekening op de voorvleugels heeft een vlammend karakter.
Actinotia: akte is een verheven plaats, iets belangrijks en noton is de achterkant. Dit wijst op de dorsale pluim op het achterlijf.
polyodon: poly is veel en odous, odontos is een tand. Verwijzend naar de rij pijlvormige subterminale tekens op de voorvleugels.
Actualiteiten
Ontdek meerBlijf op de hoogte
Ontvang vlindernieuwsWord donateur
Steun De Vlinderstichting
tweekleurige heremietuil
Ipimorpha subtusa
geelbruine herfstuil
Agrochola macilenta
schedeldrager
Craniophora ligustri
okergele grasuil
Apamea sublustris
grote drietand
Acronicta cuspis
volgeling
Noctua comes