Juni-oktober in meerdere generaties. De monarchvlinder is een bijzonder goede vlieger.
De soort overwintert als vlinder.
Monarch, Milkweed Butterfly
Monarch
Monarque
amerikaanse monarch, monarch, zijdeplantvlinder
Danaus: Danaus, koning van Argos, naar wie de Grieken wel worden aangeduid met Danai.
plexippus: Plexippus is de naam van een Griekse held die deelnam aan de jacht op het gevreesde zwijn bij Calydon. Hij werd gedood door Meleager omdat hij de prijs van het succes wist af te pikken van Atalanta (zie ook Vanessa atalanta)
(Linnaeus, 1758)
Vooorvleugellengte: 43-50 mm. Een grote opvallende oranje vlinder met duidelijke zwarte aders. Langs de achterrand van de vleugels bevindt zich een zwarte rand met witte vlekjes.
Een zeldzame dwaalgast uit het uiterste zuiden van Europa of uit Noord-Amerika, die in Nederland veertien keer is waargenomen. Omdat de monarchvlinder een zeer goede trekker is, is het waarschijnlijk dat de kustmeldingen uit de jaren waarin er invasies plaatsvonden in Groot-Brittannië, vlinders uit Amerika betreffen. Veel van de overige waarnemingen zijn waarschijnlijk afkomstig uit een kweek. In 2003 werd op twee verschillende dagen een exemplaar waargenomen in Wageningen.
De monarchvlinder leeft oorspronkelijk in grote delen van Amerika en is daar een bekende trekvlinder. 's Zomers leeft hij in het noorden van Amerika en Canada, in het najaar trekt hij in groepen naar het zuiden waar hij overwintert in Florida, Californië en Mexico. In het voorjaar trekt hij meer individueel terug en plant zich onderweg voort. Inmiddels is de soort ook standvlinder in Australië en Nieuw-Zeeland (sinds 1840), de Canarische eilanden (sinds 1880) en delen van Zuid-Spanje (sinds 1983). Deze populaties trekken nauwelijks.
De monarchvlinder heeft zich in Europa als standvlinder gevestigd op de Canarische eilanden en in delen van Zuid-Spanje. Deze populaties vertonen nauwelijks trekgedrag.
Grote delen van Amerika en Canada; ook in Australië en Nieuw-Zeeland, de Canarische eilanden en delen van Zuid-Spanje.
Onderstaande diagrammen tonen de veranderingen van de talrijkheid in de loop van de tijd. De gegevens zijn afkomstig uit het Landelijk Meetnet Vlinders (CBS / De Vlinderstichting) en de Nationale Databank Flora en Fauna.
Onderstaande kaartjes tonen de verspreiding binnen Nederland in vier perioden. Hoe groter en donkerder een stip, des te groter was de presentie van een soort in het desbetreffende uurhok (5x5 kilometerhok). Presentie geeft aan in welke mate een soort is over- of ondervertegenwoordigd ten opzichte van de (macronachtvlinder-)fauna als geheel. De berekeningen zijn gebaseerd op gegevens in de Nationale Databank Flora en Fauna.
Allerlei (zeer) warme plaatsen.
Waardplanten diverse soorten zijdeplanten en maagdenpalm.
Word donateur
Steun De Vlinderstichting
monarchvlinder
Danaus plexippus
grote weerschijnvlinder
Apatura iris
woudparelmoervlinder
Melitaea diamina
veenbesparelmoervlinder
Boloria aquilonaris
voorjaarserebia
Erebia medusa
sleutelbloemvlinder
Hamearis lucina