Zeer zeldzaam. Komt lokaal en zeer verspreid over het land voor, vooral in de oostelijke helft van het land. RL: ernstig bedreigd.
Voorvleugellengte: 9-12 mm. Lijkt op de egale dwergspanner (E. absinthiata) maar is kleiner. Heeft een zijdeachtige glans op de vleugels. De tekening op de voorvleugel is onduidelijk en in de binnenrandhoek ligt geen witte vlek.
De egale dwergspanner (E. absinthiata) is groter, heeft een witte vlek in de binnenrandhoek en een lichte golflijn. De drievlekdwergspanner (E. trisignaria) mist de zijdeachtige glans en is sterker getekend; deze soort heeft
donkere punten op de aders en een duidelijkere golflijn.
drievlekdwergspanner
Eupithecia trisignaria
GEOMETRIDAE: Larentiinae
egale dwergspanner
Eupithecia absinthiata
GEOMETRIDAE: Larentiinae
De rupsen van de Eupithecia-soorten lijken veel op elkaar. Bij determinatie kan de waardplant een handig hulpmiddel zijn.
Eind mei-begin augustus in één generatie.
Rups: juni-september. De rups leeft eerst op de bladeren, daarna op de bloemen en zaden van de waardplant. De soort overwintert als pop.
Diverse schermbloemigen, waaronder berenklauw, engelwortel, watertorkruid en grote watereppe; planten die in de schaduw staan hebben de voorkeur.
Weiden, wegbermen en slootkanten, vooral in vochtige gebieden.
Zeer zeldzaam. Komt lokaal en zeer verspreid over het land voor, vooral in de oostelijke helft van het land. RL: ernstig bedreigd.
Zeer zeldzaam, maar verspreid voorkomend van Oost-Vlaanderen tot in Limburg. In Wallonië recent gemeld uit Namen en Luxemburg.
In het oosten tot Japan en in het westen sterk verbrokkeld tot Spanje en Frankrijk, in het zuiden tot Italië en Bulgarije. Komt voor in de meeste Centraal-Europese landen, niet op de Britse eilanden en ook in Zuid-Europa schaars. In Scandinavië alleen in Zuid-Zweden en Finland. Daar relatief zeldzaam evenals in Denemarken waar ze pas in 1970 werd vastgesteld (Björn et al. 1976). Ontbreekt in Noorwegen.
Alle soorten uit het Genus Eupithecia plus nog een aantal andere kleine spanners zijn samengebracht onder de groepsnaam dwergspanner.
Grote watereppe is een van de schermbloemigen die de waardplanten van deze dwergspanner vormen.
Eupithecia: eu is goed, goedig en pithex, pithekos is een dwerg. De vlinders hebben een aantrekkelijk uiterlijk en zijn klein. Haworth schrijft: mooie vlinders, als ze rusten zien ze er prachtig uit: de vleugels gespreid en vlak, elegant gedrukt tegen de ondergrond; eigenlijk helemaal ontworpen om ze in vlinderkasten te verzamelen.
Actualiteiten
Ontdek meerBlijf op de hoogte
Ontvang vlindernieuwsWord donateur
Steun De Vlinderstichting
geelbruine oogspanner
Cyclophora ruficiliaria
appeltak
Campaea margaritaria
fruitboomdwergspanner
Eupithecia insigniata
witte sparspanner
Thera vetustata
dennendwergspanner
Eupithecia indigata
dubbelhoekbandspanner
Euphyia biangulata