Zeer zeldzaam. Een soort die recent alleen is aangetroffen op diverse plekken in het oosten en zuidoosten van het land. RL: gevoelig.
Voorvleugellengte: 8-10 mm. Een kleine stipspanner met tamelijk afgeronde vleugels en een kenmerkende vaak ietwat roodachtig roestbruine tekening in de vorm van vlekken en banden. De vleugels zijn donker bespikkeld. De franjelijn bestaat uit stippen. De tekening varieert, met name kan het donkere bandje tussen de binnenste dwarslijn en de middelste dwarslijn geheel of gedeeltelijk ontbreken.
Schildstipspanner (Idaea biselata), dwergstipspanner (Idaea fuscovenosa) en schaduwstipspanner (Idaea rusticata).
N.B.: vergelijk behalve de uiterlijke kenmerken ook de tijd van het jaar waarin de rupsen voorkomen, het habitat en de waardplant(en).
schaduwstipspanner
Idaea rusticata
GEOMETRIDAE: Sterrhinae
dwergstipspanner
Idaea fuscovenosa
GEOMETRIDAE: Sterrhinae
schildstipspanner
Idaea biselata
GEOMETRIDAE: Sterrhinae
Eind mei-begin augustus in één generatie.
Rups: juli-mei.
De rups leeft vooral van droog blad, hooi en stro; kan schadelijk zijn in herbaria en voor gedroogd plantaardig materiaal.
Vooral voedselvoorraden en gedroogde planten in gebouwen; wordt waarschijnlijk met droogbloemen geïmporteerd.
Zeer zeldzaam. Een soort die recent alleen is aangetroffen op diverse plekken in het oosten en zuidoosten van het land. RL: gevoelig.
Zeer zeldzaam. Verspreide waarnemingen uit Oost-Vlaanderen, Antwerpen, Limburg en Vlaams-Brabant. In Wallonië gekend uit alle Waalse provincies, maar recent enkel in Luxemburg gezien.
Van Marokko en het Iberisch Schiereiland tot Oost-Europa; in het noorden tot de Baltische staten. Uit Denemarken en Finland slechts enkele meldingen; in het zuiden: alle Middellandse Zee-eilanden, Italië, de Balkan, Klein-Azië, de Kaukasus en verder oostelijk tot Kazachstan.
De stipspanners hebben een meer of minder duidelijke middenstip op voor- en ook vaak op achtervleugels. Nagenoeg alle Scopula's en Idaea's zijn stipspanners.
Deze stipspanner heeft een roestkleurige grondkleur op de vleugels.
Idaea: idaios heeft betrekking op de berg Ida, de uitzichtplaats van waaruit de goden en godinnen de gevechten rond Troje volgden.
inquinata: inquinatus is vuil, niet schoon, hetgeen duidt op het wolkerige uiterlijk van de tekening.
Actualiteiten
Ontdek meerBlijf op de hoogte
Ontvang vlindernieuwsWord donateur
Steun De Vlinderstichting
spaansgroene zomervlinder
Jodis putata
kleine wintervlinder
Operophtera brumata
halvemaanvlinder
Selenia tetralunaria
gevlekte spikkelspanner
Alcis deversata
malvabandspanner
Larentia clavaria
dubbelhoekbandspanner
Euphyia biangulata