Telplot uitzetten

Plot of groeiplaats?

Een plot is een vastomlijnd stuk dat elk jaar precies hetzelfde wordt geteld. Je mag een plot niet uitbreiden, dat geeft een vals positieve trend.

Gentiaanblauwtjes worden ook wel geteld per groeiplaats: met een groep mensen wordt één veld met klokjesgentianen afgezocht op eitjes, als het veld zich uitbreidt tel je dan ook een grotere plek. Deze plekken hebben een andere code voor het CBS: hiervan weet men dat het een groeiplaats is en geen plot.

Hoe wordt een telplot uitgezet?

Voor drie soorten vlinders wordt er in plots geteld. Het is hierbij van belang dat ieder jaar precies diezelfde plot wordt geteld. Plots kunnen worden aangegeven door een bestaand herkenningspunt te gebruiken voor een van de hoekpunten, of door een paal te plaatsen in een van de hoekpunten. Ook kan een gps gebruikt worden om een plot mee te markeren. Aangezien voor iedere soort een andere manier van uitzetten van de plot moet worden toegepast worden ze hieronder apart besproken. 

Gentiaanblauwtje
De eitjes van het gentiaanblauwtje worden gevonden op de klokjesgentiaan. Ze zijn klein en wit en vallen hierdoor goed op. Een plot is in het algemeen liefst 100m2 en kan vierkant (10m x 10m), maar ook rechthoekig (bijvoorbeeld 5m x 20m) zijn.

Grote vuurvlinder

Aangezien de huidige populaties van de grote vuurvlinder in beschermde natuurgebieden voorkomen, is overleg met de beheerder noodzakelijk om een telplot te maken. De telplots worden gekozen in een deel van het terrein dat op het eerste gezicht een aparte natuurlijke eenheid is. De plot moet ongeveer zo groot zijn dat alle waterzuringplanten waar de eitjes en rupsen op kunnen zitten, binnen een half uur geteld kunnen worden.

Sleedoornpage

Zoals de naam al aangeeft kan je de witte, kleine eitjes van de sleedoornpage op de sleedoorn vinden; hoewel ze ook op andere pruimsoorten eitjes leggen. Ook voor deze telplots is het belangrijk dat er liefst niet meer dan een half uur nodig is om te tellen. Mocht je langer willen tellen dan kan dat door meerdere plots te tellen. Een plot bestaat uit bijvoorbeeld een sleedoornheg, een deel van een park, een boomgaard of parkje, maar ook een of meer tuinen. In ieder geval is het van belang dat je elk jaar hetzelfde stuk kunt tellen.