Nieuwsbericht

Zachte winter houdt vlinders actief

woensdag 29 januari 2020

Het is tot nu toe een erg zachte winter. Er is nauwelijks vorst geweest en veel dagtemperaturen liggen ruim boven de vijf graden Celsius. Dit zorgt ervoor dat sommige vlinders niet in winterrust gaan, maar gewoon actief blijven. Er zijn zelfs al echte voorjaarsvlinders gezien, maar dit zijn ‘foutjes’.

Overleven in de winter

Atalanta's zijn op zachte, zonnige dagen in de winter actief. Atalanta's zijn op zachte, zonnige dagen in de winter actief.

Er zijn een aantal vlinders, die in de winter als vlinder een winterslaap houden. Van de dagvlinders zijn dat dagpauwoog, kleine vos, citroenvlinder en gehakkelde aurelia. Deze zijn in winterslaap en worden met zachte winterdagen niet direct actief. Alleen als de temperatuur flink boven de tien graden komt en er zon is willen ze wel actief worden en gaan vliegen, maar dat is tot dusver nauwelijks aan de orde.

Brandstof

Een andere dagvlinder, die wel zeer regelmatig wordt gemeld is de atalanta. Deze trekvlinder blijft vaker in Nederland en met dit soort zachte winters overleven ze dat met gemak. Ze hebben geen winterslaap, dus worden ze regelmatig actief en verbruiken ze veel energie. Ze moeten dan ook regelmatig bij kunnen tanken, maar in dit soort zachte winters staan er ook nog steeds bloemen in bloei. Op zonnige dagen worden dan ook regelmatig atalanta’s gemeld.

 

Te vroeg uit de pop

Er zijn ook al meldingen van bont zandoogje, boomblauwtje en oranjetipje, maar dit komt waarschijnlijk doordat de poppen in kunstmatig hoge temperaturen terecht kwamen. Zo was er een oranjetipje in een schoolklas, die waarschijnlijk was binnengekomen aan een kerstboom of aan een plantenbak die voorjaar en zomer buiten had gestaan.

Meer over vlinders in de winter

Nachtvlinders

Ook bij de nachtvlinders zijn er die in de winter vlinder zijn. Normaal gesproken zijn die actief in december, maar gaan ze in rust tijdens de hele koude perioden in januari en februari. Dit jaar zijn bijna elke nacht wel van deze vlinders gezien, want echt koud is het nog niet geweest. Er zijn er die op licht afkomen, zoals nogal wat spanners als de perentak en de kleine en grote voorjaarsspanner. Andere zijn gek op zoetigheid en zijn te lokken met behulp van smeer. Een zoete stof met stroop of appelstroop en veel suiker, aangevuld met wat alcohol rond zonsondergang op de stam van een boom smeren en een uurtje later, met een zaklamp die gesmeerde plekken afzoeken kan leuke waarnemingen opleveren. De zwartvlekwinteruil bijvoorbeeld is al actief in november en laat zich meestal in januari als het koud is wat minder zien, maar dit jaar zijn er eigenlijk continu waarnemingen van. Ook de wachtervlinder en andere uilen worden de hele maand al regelmatig op stroop aangetroffen.

Geef door wat je ziet

Heb je een van bovengenoemde vlinders gezien? Of een andere? Ook in de winter kun je de vlinders die je ziet doorgeven.

Ik heb een vlinder gezien

Atalanta Natuurbericht Oranjetipje overwinterend Wachtervlinder winter