In juli 2011 is voor het eerst een braamparelmoervlinder in Nederland waargenomen. Ook in daarop volgende jaren is de soort jaarlijks gezien. Dit past in de uitbreiding van de soort in België en Duitsland. Inmiddels is ook voortplanting vastgesteld.
De braamparelmoervlinder is iets groter dan de purperstreepparelmoervlinder en heeft meer paarsbruin op de onderkant van de achtervleugel. De paarsbruine kleur bedekt ongeveer de helft van de vleugel. Er zijn geen witte of zilverkleurige vlekken. De grote cel in het midden van de achtervleugel is gevuld met twee kleuren; bij de purperstreepparelmoervlinder heeft deze cel maar een kleur. Op de bovenkant van de achtervleugel staat langs de buitenrand geen bruine band, maar zijn het vrijstaande bruine vlekken. De voorvleugels van de braamparelmoervlinder hebben ronde vleugeltoppen, zodat de vlinder fors overkomt.
Begin juni-begin juli in één generatie.
De soort overwintert als ei.
Rubus-soorten (braam en framboos). In sommige literatuur worden ook viooltjes als waardplant gemeld.
Bloemrijke plaatsen met struiken en open plekken in het bos.
In juli 2011 is voor het eerst een braamparelmoervlinder in Nederland waargenomen. Ook in daarop volgende jaren is de soort jaarlijks gezien. Dit past in de uitbreiding van de soort in België en Duitsland. Inmiddels is ook voortplanting vastgesteld.
Na de vestiging in 2006 heeft de soort zich verder uitgebreid over grote delen van Wallonië.
De braamparelmoervlinder kwam tot een jaar of 20 geleden voor vanaf de Pyreneeën en de Alpen tot in de Balkan. Vanaf die tijd is de soort voorzichtig naar het noorden aan het opschuiven. De laatste vijf jaar gaat dat echter bijzonder snel. Zo werd deze fraaie parelmoervlinder in 2006 voor het eerst in België ontdekt. In de Gaume, in de provincie Luxemburg, werden toen een aantal vlinders gezien. In 2007 bleek de soort nog aanwezig en leek vestiging een feit. Daarna breidde de braamparelmoer sterk uit en nu zijn er al waarnemingen van meer dan 40 locaties in Wallonië. De noordelijkste melding komt uit de omgeving van Hoei, toch nog gauw een kilometer of 20 van Vlaanderen en een dikke 40 km van de Nederlandse grens. Toch heeft in 2011 een braamparelmoervlinder Nederland bereikt. Op 2 juli werd een redelijk verse vlinder gezien in Zuid-Limburg. Hierna is de soort jaarlijks in Limburg gemeld.
Word donateur
Steun De Vlinderstichting
oranje steppevlinder
Arethusana arethusa
bosparelmoervlinder
Melitaea athalia
gehakkelde aurelia
Polygonia c-album
grote ijsvogelvlinder
Limenitis populi
oostelijke vos
Nymphalis xanthomelas
landkaartje
Araschnia levana