kleine wilgenuil Nycteola asiatica

Familie

visstaartjes (NOLIDAE)

Zeldzaamheid

Deze soort stond enkele jaren op de Nederlandse lijst aan de hand van een vlinder in een collectie die in 1990 was gevangen in de Loonse en Drunense Duinen in Noord-Brabant. In 2022 werd het genitaal van het exemplaar vbekeken, en betrof dit toch de variabele eikenuil (N. revayana).

Rode lijst

niet beschouwd

Meer foto's

Terug naar boven ^

Levenswijze

Vliegtijd en gedrag

Juni en augustus/september en - na de overwintering - maart/april in twee generaties.

Levenscyclus

Rups: juni-juli. De eieren worden in pakketjes van 15-30 stuks gelegd op de bladeren van de waardplant. De rupsen leven daar gezamenlijk in een spinsel tot aan de verpopping. De soort overwintert als vlinder.

Verspreiding

Vliegtijd

Benaming

Meer

Herkenning

Kenmerken vlinder

Voorvleugellengte: 11-13 mm. Lijkt veel op de variabele eikenuil (N. revayana), maar is veel minder variabel. De grijze grondkleur van de voorvleugel is ten opzichte van de variabele eikenuil lichter, de voorvleugelpunt is meer afgerond, de dubbele golvende buitenste dwarslijn over de voorvleugel is aan de binnenrand niet naar buiten uitgebogen en duidelijker aanwezig.

Gelijkende soorten vlinder

De fraaie wilgenuil (N. degenerana) is groter, heeft een bredere voorvleugel, een witte kop en witte palpen; bovendien is de voorvleugel bonter getekend met meer wit. Zie ook de variabele eikenuil (N. revayana). Het diamantborsteltje (Acleris cristana) en de kameleonbladroller (A. hastiana), twee microvlinders die behoren tot de familie van de bladrollers (Tortricidae), zijn kleiner en slanker; de kameleonbladroller heeft bovendien kortere palpen en het zeer zeldzame diamantborsteltje heeft een opvallend bosje omhoog staande schubben midden op de voorvleugel.

Gelijkende soorten vlinder

Verspreiding in Nederland in vier perioden

Onderstaande kaartjes tonen de verspreiding binnen Nederland in vier perioden. Hoe groter en donkerder een stip, des te groter was de presentie van een soort in het desbetreffende uurhok (5x5 kilometerhok). Presentie geeft aan in welke mate een soort is over- of ondervertegenwoordigd ten opzichte van de (macronachtvlinder-)fauna als geheel. De berekeningen zijn gebaseerd op gegevens in de Nationale Databank Flora en Fauna.

Habitat

Loofbossen, duinen en parken.

Planten

(Ratel)populier en wilg.

Waardplant

Populier
Populus

Wilg
Salix

Actualiteiten

Ontdek meer

Blijf op de hoogte

Ontvang vlindernieuws

Soorten uit dezelfde familie visstaartjes (NOLIDAE)

Alle soorten uit deze familie