Zeer zeldzaam. Er zijn slechts enkele waarnemingen uit het oosten van het land en uit Zuid-Limburg bekend.
Voorvleugellengte: 13-15 mm. Verse vlinders zijn goed herkenbaar aan de roodbruine, bijna oranjeroze grondkleur. Op de voorvleugel is de grijze middenband aan de buitenzijde vanaf de voorrand tot halverwege de vleugel zwaar afgezet met zwart, daarna bestaat de buitenrand slechts uit een diep geschulpte, fijne zwarte lijn. Deze combinatie komt bij geen enkele andere soort voor. Er is weinig variatie in tekening.
Afgevlogen vlinders zouden soms verward kunnen worden met afgevlogen exemplaren van de berberisspanner (Pareulype berberata); deze heeft echter een karakteristieke tekening in de vleugelpunt.
berberisspanner
Pareulype berberata
GEOMETRIDAE: Larentiinae
Half mei-half augustus in twee generaties. De vlinders kunnen overdag uit het struikgewas geklopt worden. Ze vliegen vanaf de vroege schemering en komen soms op licht.
Rups: juli-augustus. De rupsen worden vaak gemakkelijker gevonden dan de vlinders. De soort overwintert als pop in een met spinsel verstevigde holte in de grond.
Diverse soorten walstro.
Graslanden, struwelen, akkerranden en (spoor)dijken, meestal op kalkrijke bodem.
Zeer zeldzaam. Er zijn slechts enkele waarnemingen uit het oosten van het land en uit Zuid-Limburg bekend.
Beperkt tot Wallonië. Zeldzaam, maar wijdverbreid ten zuiden van Samber en Maas.
Het Iberisch Schiereiland, Midden- en West-Europa inclusief de Britse eilanden oostwaarts tot de Oeral; in het noorden tot Midden-Scandinavië, in het zuiden: Italië, de Balkanlanden, de Kaukasus en via het Kaspische gebied tot westelijk Centraal-Azië.
Walstro is een belangrijke waardplant van deze spannersoort en het roodbruine heeft betrekking op de grondkleur van de voorvleugels. Ook de wetenschappelijke naam wijst op deze kleur.
Catarhoe: kata is een voorvoegsel vaak, zoals hier, zonder duidelijke betekenis. Rhoe is een stroom, een beek. Het is een genus dat gerelateerd is met Xanthorhoe.
rubidata: rubidus betekent roodachtig; een overwegende kleur op de voorvleugels.
Actualiteiten
Ontdek meerBlijf op de hoogte
Ontvang vlindernieuwsWord donateur
Steun De Vlinderstichting
tijmstipspanner
Scopula decorata
oostelijke spanner
Chariaspilates formosaria
lichtgrijze spanner
Lithostege griseata
kleine blokspanner
Pterapherapteryx sexalata
nekspindertje
Cyclophora annularia
gehoekte schimmelspanner
Dysstroma citrata