Nieuwsbericht

Een Nachtvlindernacht met een gouden randje

donderdag 7 september 2023

Op 15 en 16 september is het weer de Nationale Nachtvlindernacht. Op tientallen plekken wordt die avonden naar nachtvlinders gekeken en op veel plekken zijn belangstellenden van harte welkom. Het is altijd spannend wat je zult gaan zien, maar nu in september vliegen onder andere de gouduilen. Wie weet wordt het een Nachtvlindernacht met een gouden randje.

De saffraangouduil vliegt van eind augustus tot in oktober en is dus ook te verwachten tijdens de Nachtvlindernacht. De saffraangouduil vliegt van eind augustus tot in oktober en is dus ook te verwachten tijdens de Nachtvlindernacht.

In juli was de Landelijke Tuinvlindertelling, misschien heeft u daar ook aan meegedaan door een kwartier lang in uw tuin de vlinders te tellen. Atalanta, klein koolwitje en dagpauwoog werden veel gezien, maar dat zijn dagvlinders. Een paar nachtvlinders deden ook volop mee, zoals kolibrievlinder en muntvlinder. Dit zijn wel nachtvlinders, maar ze vliegen ook als het licht is en deze komen we dus regelmatig tegen. Maar wist u dat er meer dan tweeduizend soorten nachtvlinders in Nederland voorkomen?

In het donker

Voor veel mensen is dat een verrassing, want dagvlinders zie je nog wel, maar nachtvlinders veel minder. De meeste motten zijn namelijk overdag verborgen en in rust. Deze komen pas tevoorschijn als de schemering invalt. In de nacht gaan ze op zoek naar voedsel of een partner en in het donker worden de eitjes afgezet. Om toch te weten welke soorten ergens voorkomen en hoe het met de nachtvlinders gaat, moet je hulpmiddelen inzetten. Lichten en stropen zijn de meest gebruikte.

Enkele van de gouduilen die we te zien kunnen krijgen tijdens de Nachtvlindernacht. Enkele van de gouduilen die we te zien kunnen krijgen tijdens de Nachtvlindernacht.

Lichten en stropen

Ook de herfstuilen, zoals deze bruine herfstuil, zijn in de Nachtvlindernacht te verwachten. Ook de herfstuilen, zoals deze bruine herfstuil, zijn in de Nachtvlindernacht te verwachten.

Lichten doe je door een felle lamp, die veel UV-licht uitzendt, ergens te hangen met een wit laken daarbij. Het felle licht verwart de nachtvlinders. Ze gaan zitten op het witte laken dat heel licht is en de nachtvlinders doet denken dat het dag is: ze gaan dus weer in rust. In een goede nacht kun je vijftig of nog veel meer vlinders op je laken hebben zitten. Niet alle soorten komen op licht af.

Stropen

Een andere manier om ze te zien te krijgen, is door een zoete stof op bomen te smeren. Dat is vaak (appel)stroop aangevuld met veel suiker en vaak ook wat alcoholica. Binnen een uur nadat je dat hebt gesmeerd, zitten er nachtvlinders van te snoepen. En hoewel het meestal een kleverige substantie is, zullen ze er wel van eten, maar er nooit in vast blijven zitten. Als u dat niet gelooft kunt u het zelf verifiëren door langs te komen op een van de openbare Nachtvlindernachtplekken. Omdat het begin september is, kunnen de eerste vlinders al vanaf een uur of 20.30 – 21.00 worden gezien.

Gouduilen

De herfstuilen komen nu tevoorschijn en een groep uilen die ook juist nu actief wordt is die van de gouduilen. De essengouduil is een van de eerste, die vliegt al even, maar ook wilgengouduil, saffraangouduil, iepengouduil en populierengouduil zijn er volop. Een van de opvallendste is de felgekeurde wilgengouduil. Prachtig heldergeel met een bruine tekening. De wilgengouduil is overal te vinden waar de waardplanten aanwezig zijn. Dit zijn wilgen en populieren en die komen overal voor.

Meer informatie

Nachtvlinderen

Ben je benieuwd hoe dat nachtvlinderen met licht er dan uit ziet? De Vlinderstichting heeft een filmpje gemaakt, zodat je alvast een voorproefje krijgt van de aankomende Nationale Nachtvlindernachten.

Lees verder

2023 KarsVeling NationaleNachtvlindernacht Natuurbericht