Zeer zeldzaam. De laatste waarneming van deze trekvlinder uit Zuid-Europa dateert uit 1998. In 2020 was er een waarneming uit Zuid-Holland, waarschijnlijk een beest dat meegekomen is met planten uit Zuid-Europa.
Voorvleugellengte: 8-9 mm. De smal toelopende voorvleugel van deze kleine uil heeft een vuilwitte grondkleur met in het middenveld en zoomveld een paarse of grijsachtig bruine tekening, die zeer variabel is. Sommige exemplaren hebben slechts een lichtbruine schaduw langs de dwarslijnen, maar er zijn ook vlinders die een geheel paars gekleurd midden- en zoomveld hebben. Daartussen zijn allerlei variaties mogelijk. Langs de grof geschulpte witte golflijn ligt vaak een zwartachtige rand.
Zie het klein purperuiltje (E. parva).
De soort kan ook worden verward met het prachtpurperuiltje. Het prachtpurperuiltje heeft echter een roze zoomveld en franje, terwijl die bij het bleek purpuruiltje bleek zijn. Het prachtpurperuiltje is ook veel minder zeldzaam aan het worden in Nederland en België.
klein purperuiltje
Eublemma parva
EREBIDAE: Eublemminae
prachtpurperuiltje
Eublemma purpurina
EREBIDAE: Eublemminae
Deze trekvlinder kan worden waargenomen tussen maart en november. De vlinders vliegen zowel overdag als ´s nacht; ze komen op licht en op smeer.
Rups: juli-september. De rups leeft van de bloemen en zaden van de waardplant. De soort is niet in staat om in Nederland te overwinteren. De verpopping vindt plaats in of op een bloem van de waardplant.
Bloeiwijze van distels.
Diverse plaatsen met open, vaak verstoorde grond.
Zeer zeldzaam. De laatste waarneming van deze trekvlinder uit Zuid-Europa dateert uit 1998. In 2020 was er een waarneming uit Zuid-Holland, waarschijnlijk een beest dat meegekomen is met planten uit Zuid-Europa.
Recent toegevoegd aan de Belgische lijst (Aarlen, 2015).
Komt voor rond de hele Middellandse zee, ook op de Balkan, in Zuid-Rusland en Klein-Azië. Van de Canarische eilanden in het westen tot Afganistan in het oosten. In Midden-Europa alleen als zeldzame trekker/zwerver.
Een deel van de vleugels is purper gekleurd en het totaalbeeld is licht en bleek.
Eublemma: eu- is goed en blemma is een aanblik; de soorten in dit genus zien er goed uit.
ostrina: ostrinus is purper, de kleur van de tekening op de voorvleugels.
Actualiteiten
Ontdek meerBlijf op de hoogte
Ontvang vlindernieuwsWord donateur
Steun De Vlinderstichting
kleine beer
Phragmatobia fuliginosa
maansnuituil
Zanclognatha lunalis
moeras-micro-uil
Hypenodes humidalis
heidewitvlakvlinder
Orgyia antiquoides
sint-jacobsvlinder
Tyria jacobaeae
vierstipbeertje
Cybosia mesomella