Nieuwsbericht

Ondanks frisse nacht veel vlinders tijdens nachtvlindernacht

dinsdag 5 juli 2022

In het weekend van 1 en 2 juli, vond voor de achttiende keer de Nationale Nachtvlindernacht plaats. Op meer dan vijftig locaties in het hele land werden nachtvlinderexcursies georganiseerd. De meeste activiteiten waren onder leiding van een of meerdere experts die extra informatie over de nachtvlinders gaven.

De vuursteenvlinder werd dit jaar vrij veel gezien. De vuursteenvlinder werd dit jaar vrij veel gezien.

Ondanks dat het dit weekend wat frisser was dan de afgelopen dagen, konden we allang blij zijn dat de meeste onweersbuien donderdagnacht al het land zijn uitgedreven. Hierdoor kon de nachtvlindernacht in het hele land gelukkig doorgang vinden. Het weer was vrij goed om te gaan nachtvlinderen. In de nacht van vrijdag op zaterdag koelde het wel af tot een graadje of elf, aangezien het helder was. De nacht van zaterdag op zondag was, mede door het bewolkte weer, een stuk aangenamer en het bleef gedurende de nacht zo’n vijftien graden. 

Waarnemingen

Nog niet alle resultaten zijn binnen, maar er zijn ook dit jaar weer flinke aantallen nachtvlinders waargenomen. Op sommige plekken ging de teller zelfs richting de honderd soorten. Je moet in deze tijd van het jaar gezien het lange daglicht even geduld hebben. Maar als het eenmaal donker is geworden, merk je dat er ondanks de relatief lage nachttemperaturen nog flink wat nachtvlinders vliegen.

Veel gezien

Enkele soorten werden dit weekend vrij veel gezien, zoals de grijze stipspanner, de huismoeder (vooral ook veel op smeer), graswortelvlinder, kleine zomervlinder, gerande spanner, gewone- en ringspikkelspanner, gewone stofuil, donkere marmeruil, groot avondrood en hyena. Daarnaast werden de v-dwergspanner en vuursteenvlinder ook relatief veel gemeld.

Micro's

Een mooie opkomst tijdens de Nationale Nachtvlindernacht in Wageningen. Een mooie opkomst tijdens de Nationale Nachtvlindernacht in Wageningen.

Bij de micro’s deed de gewone grasmot het als verwacht erg goed, maar ook de gevlamde bladrollers waren nog niet uitgevlogen en op sommige locaties in vrij grote aantallen aanwezig. Ook de bleke grasmot, gewone witvlakbladroller, loofboombladroller, bonte brandnetelmot en uiteraard de cnephasia’s deden het goed.

Wageningen

De Vlinderstichting organiseerde in het arboretum in Wageningen ook een excursie in het kader van de Nachtvlindernacht. Het was een groot succes met een mooie opkomst van tientallen bezoekers. En er kwamen leuke soorten op het licht af, onder andere de braamvlinder, vliervlinder, levervlek, bruine sikkeluil en de zeldzame zwartvlekgranietmot.

Toekomst

We kijken uit naar de verslagen van de andere locaties en hopen dat het volgend jaar opnieuw  een succes wordt. Daarnaast hopen we natuurlijk ook dat mensen enthousiast geworden zijn na het bezoek aan een van de activiteiten van de Nationale Nachtvlindernacht.

Nationale Nachtvlindernacht

Ben je benieuwd waar er in Nederland allemaal nachtvlinders gevangen zijn? Op deze pagina is er meer te lezen over deze mooie nacht. Hier kan je ook een filmpje terugvinden over hoe het is om te gaan nachtvlinderen.

Lees verder

2022 Nachtvlindernacht Nachtvlinders Natuurbericht RikWever