November | Groningen

November | Groningen

Blauw Weeskind Blauw Weeskind

Datum: Zondag 26 november
Tijdstip: Middag (13:30 tot 17:30 a 18:00 uur)
Locatie: Artphy, Kempkebosweg 4, Onstwedde

De Vlinderstichting, SoortenNL & de Kift

Deze middag vieren we samen met SoortenNL en De Kift. Verschillende (korte) presentaties waarin de natuur centraal staat, we gaan in gesprek met de streek en wisselen het af met muzikale intermezzo's van De Kift.

Ook onze soorten komen aan bod: Rik Wever, coördinator nachtvlinders van De Vlinderstichting, verzorgt een presentatie over nachtvlinders, toegespitst op soorten uit de provincie en geeft een wintervlinderexcursie aan het einde. Het is één van onze laatste jubileumactiviteiten, dus mis het niet!

Let op: het maximum aantal deelnemers is bereikt. Je kunt je opgeven voor de wachtlijst.

Het uur U | Natuur in Groningen

Waar komen we vandaan en waar willen we heen?

De wereld zal nooit meer hetzelfde zijn. Dat kan angst inboezemen maar ook hoop geven. Om de crisis op het gebied van klimaat en biodiversiteit te kunnen keren, moeten alles overal anders. Op 26 November doen we dat in Artphy in Groningen. SoortenNL, de Vlinderstichting en de Kift verzorgen – samen met Bert Hadders – een middag waarop alle registers open gaan.  


Met alleen elektrische fietsen en natuurbeheer komen we er niet. We hebben een andere (nieuwe?) manier van landbouw nodig, met andere verdienmodellen. Een andere economie met andere culturele opvattingen. Daarvoor is wetenschap nodig. Maar met alleen wetenschap komen we er niet: we hebben ook verhalen nodig. Muziek, literatuur, bestuurskunde en ecologie.


Het is een kwestie van perspectieven combineren. Kijken we naar wat verloren is gegaan of naar wat mogelijk is? Natuurherstel gaat niet alleen over herstel van de integriteit van door vervuiling beschadigde systemen, maar juist over herstel van de relatie tussen mens en natuur. Op alle plekken waar bewoners, natuurbeschermers, boeren en andere ondernemers het eens worden gebeuren er goede dingen. En als je andere dingen wil laten gebeuren, moet je ook andere dingen gaan doen. Daarom zoeken we elkaar op voor een gesprek met de streek. 

Sander Turnhout, schrijver van het Basisboek Veldbiologie en Dan staat het gras als liefde, een toekomst voor Natuur in Nederland, leidt de avond in maar De Kift, muzikale vertellers van literaire verhalen, vormen de rode draad. En daartussen komen verschillende gasten, natuurbeschermers, aan het woord.  
 
Deze middag bestaat uit drie delen: waar komt het gebied vandaan? Hoe is het nu? En waar willen we naartoe? 
 
We beginnen binnen met landschapshistorie en volksverhalen, vervolgens maken we een korte wandeling om te bekijken hoe het gaat met herstel en de ontwikkeling van het landschap. Daarna verkennen we de toekomst alvorens we aan het einde van de middag kennis maken met de wintervlinders van Onstwedde. Rik Wever (projectleider nachtvlinders, De Vlinderstichting) is aanwezig met een presentatie en kleine wintervlinderexcursie. 
 
Aanmelden is noodzakelijk en kan via onderstaand formulier.

Programma

13.30u | Inloop
14.00u | Opening
14.15u | Waar komen we vandaan?
14.45u | Waar zijn we nu? (wandeling)
15.45u | Muziek: Bert Hadders en de Kift
16.00u | Waar gaan we naartoe?
16.30u | Wintervlinders, borrel en muziek
17.30u | Einde

Vervoer

Kom je met de auto en heb je nog 1 of meerdere plaatsen vrij? Geef dit door via de carpoolpagina zodat anderen op de route mee kunnen rijden. Wil je graag me iemand meerijden? Kijk dan op de carpoolpagina of er al een aanbod in jouw omgeving geplaatst is. 

Door middel van onderstaand formulier kun je ook aangeven of je gebruik wilt maken van een shuttlebus vanaf centraal station Groningen. Let op: deze bus organiseren wij enkel bij voldoende aanmeldingen voor een busreis. Via de mail houden we geïnteresseerden op de hoogte.

Aanmelding Groningen | 26 november 2023

Let op: momenteel is het maximum aantal deelnemers bereikt (22-11-2023, 22:00 uur). Vanaf nu kun je je opgeven voor de wachtlijst. Indien we een afmelding ontvangen krijg je hierover bericht.

Vervoer

Bij voldoende interesse organiseren we een shuttlebus vanaf Centraal Station Groningen naar Onstwedde. Aan het einde van het programma gaat de bus ook weer terug naar Groningen CS. Kom je met de auto en heb je nog plekken vrij? Geef je dan op via onze carpoolpagina zodat anderen op de route kunnen meerijden: https://padlet.com/jubileum/groningen

Activiteiten

De jubileumactiviteiten worden mede mogelijk gemaakt door een subsidie van het Jaap Zeelenfonds en het Meester Prikkebeen Fonds, twee fondsen op naam van het Prins Bernhard Cultuurfonds.