witte-l-uil Mythimna l-album

Familie

uilen (NOCTUIDAE)

Zeldzaamheid

Vrij algemeen. Een soort die vrijwel alleen voorkomt in het zuiden en het midden van het land. RL: niet bedreigd.

Rode lijst

niet bedreigd

Meer foto's

Terug naar boven ^

Levenswijze

Vliegtijd en gedrag

Begin juni-begin november in twee generaties. De vlinders komen zowel op licht als op smeer en bezoeken bloemen van onder andere klimop; ook aan te treffen op overrijpe bramen.

Levenscyclus

Rups: oktober-mei en augustus. De soort overwintert als jonge rups. De rups foerageert ´s nachts en verpopt zich in een cocon in de grond.

Verspreiding

Vliegtijd

Benaming

Engelse naam

L-album Wainscot

Duitse naam

Weisses L

Franse naam

le Crochet blanc , le L blanc

Synoniemen

Leucania l-album, Aletia l-album

Meer

Toelichting Nederlandse naam

Wie naar deze uil kijkt herkent direct de witte L.
Zie ook de Latijnse, de Duitse, de Engelse en de Franse soortnaam.

Meer over Nederlandse namen

Toelichting wetenschappelijke naam

Mythimna: mithimna is een stad op het eiland Lesbos. Deze uitleg komt van Treitschke die 'Die Schmetterlinge von Europa' afmaakte na de dood van Ochsenheimer. Sodoffsky (1837) verbeterde de spelling naar Mithimna.
l-album: album is wit, de witte L, verwijzend naar de witte streep op de voorvleugel gevoegd bij de witte stip van de niervlek.

Auteursnaam en jaartal

(Linnaeus, 1767)

Herkenning

Kenmerken vlinder

Voorvleugellengte: 15-16 mm. Deze uil is herkenbaar aan de opvallende witte L-vormige vlek in het middenveld, die deel uitmaakt van de hoofdader; ook in het zoomveld zijn de aders wit. In de vleugelpunt ligt een vrij brede schuine lichte streep. De achtervleugel is bruinachtig wit en heeft bruine aders.

Gelijkende soorten vlinder

Bij de komma-uil (Leucania comma) is de hoofdader meteen vanaf de vleugelwortel wit gekleurd en niet verbreed, waardoor er geen sprake is van een opvallende L-vormige vlek in het middenveld. Zie ook de gestreepte rietuil (Leucania obsoleta).

Gelijkende soorten rups

Eenstreepgrasuil (Mythimna conigera), gekraagde grasuil (Mythimna ferrago), witstipgrasuil (Mythimna albipuncta), grijze grasuil (Mythimna pudorina), helmgrasuil (Mythimna litoralis), zesstreepuil (Xestia sexstrigata) en vierkantvlekuil (Xestia xanthographa).
N.B.: vergelijk behalve de uiterlijke kenmerken ook de tijd van het jaar waarin de rupsen voorkomen, het habitat en de waardplant(en).

Verspreiding in Nederland in vier perioden

Onderstaande kaartjes tonen de verspreiding binnen Nederland in vier perioden. Hoe groter en donkerder een stip, des te groter was de presentie van een soort in het desbetreffende uurhok (5x5 kilometerhok). Presentie geeft aan in welke mate een soort is over- of ondervertegenwoordigd ten opzichte van de (macronachtvlinder-)fauna als geheel. De berekeningen zijn gebaseerd op gegevens in de Nationale Databank Flora en Fauna.

Habitat

Vooral (ruige) graslanden.

Planten

Diverse soorten harde grassen, waaronder vooral helm en rietgras.

Waardplant

Helm
Ammophila

Rietgras
Phalaris

Actualiteiten

Ontdek meer

Tijdschriften

Soorten uit dezelfde familie uilen (NOCTUIDAE)

Alle soorten uit deze familie